Catalanitzador per al Windows de SoftCatalà

catalanitzador

Navegar per internet i utilitzar Windows sense sortir del català ja és més fàcil gràcies al Catalanitzador, un programa lliure i gratuït desenvolupat per Softcatalà, l'associació de voluntaris lingüístics per la llengua catalana, que reuneix i automatitza una sèrie d'eines que estaven disperses per internet.

Amb el Catalanitzador es passen al català el sistema operatiu de Microsoft, el navegador Internet Explorer, el paquet ofimàtic Office i altres programes molt utilitzats pels usuaris de Windows. També incorpora els correctors lingüístics disponibles i mostra les pàgines web directament en català si tenen disponible aquesta llengua.

"El 80% dels usuaris catalans naveguen des de Windows però només el 15% ho fa en català. En Linux, la proporció és molt més paritària", explica Jordi Mas, coordinador de Softcatalà i especialista en localització.

Quan estigui disponible Windows 8, la situació serà molt diferent, perquè el nou sistema operatiu de Microsoft gestiona d'una altra manera els paquets d'idioma i, quan la base està ja en català adopta aquesta llengua en tots els programes nous que instal·la, assenyala Mas. "La meitat dels usuaris encara utilitza Windows XP. Fins que surti Windows 8 i la gent l'adopti, encara passarà molt temps", afegeix.

El programa, que és programari lliure (es pot copiar, modificar i distribuir sense pagar llicències), està aprovat per Microsoft, que té a la Generalitat a un dels seus principals clients a Catalunya. A més, compta amb el suport d'Òmnium Cultural, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, la Fundació puntCAT, l'Amical Viquipèdia i Els webmasters Independents en Català de Cultura i d'Àmbits Cívics (WICCAC).

L'associació preveu ampliar el Catalanitzador en un futur per incloure altres programes com Windows Live, Firefox, Chrome, LibreOffice, Adobe Reader o Thunderbird.

Imprimeix Correu-e

Segueix-nos a:

Facebook

LinkedIn

Membre associat de:

aseitec 2016

Cecot

Idioma

Cercar

Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar experiència d'usuari. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Més informació